Za spadkiem odporności może stać wiele różnych czynników: stres, niewłaściwa dieta, nieregularny tryb życia. Sprawdź, co możesz zrobić, by wspomóc pracę układu immunologicznego.
1. Śniadanie to podstawa
Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Po przespanej nocy nasz organizm potrzebuje solidnej dawki energii, która przełoży się także na wydolność psychofizyczną i umysłową. Aby organizm miał siłę do walki z drobnoustrojami, trzeba mu dostarczyć cennych składników odżywczych do godziny po przebudzeniu się. Posiłek powinien obfitować w węglowodany, białko i być bombą witaminową. Dobrze sprawdzi się muesli z jogurtem naturalnym i szklanka wyciskanego soku z ulubionych owoców. Opuszczanie pierwszego posiłku w ciągu dnia, jakim jest śniadanie, zwiększa także ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych.
2. Zerwanie z używkami
Niezbędne w procesie zwalczania niebezpiecznych dla układu immunologicznego składniki (takie jak witaminy A, C, E, B oraz selen i cynk) są zwalczane przez używki. Spożywanie alkoholu negatywnie oddziałują na znajdujące się we krwi i limfie komórki odpornościowe. Zerwanie z używkami jest trudne, dlatego warto przynajmniej ograniczyć ich ilość i dostarczać organizmowi więcej przeciwutleniaczy.
3. Wysypiaj się
Dostarczanie organizmowi optymalnej dawki snu w zależności od wieku, jest niezwykle ważne dla jego prawidłowego funkcjonowania. Biorąc pod uwagę wpływ snu na układ odpornościowy, należy podkreślić, że w czasie nocnego wypoczynku są idealne warunki do produkcji limfocytów, które odpowiadają za neutralizację szkodliwych drobnoustrojów. Zadbaj więc o warunki, w których sypiasz – hałas i ciągłe wyrywanie ze snu, nie pozwolą Twojemu ciału odpocząć.
4. Hartuj organizm
Prostym, i skutecznym sposobem na wzmocnienie odporności, jest hartowanie się. W zaciszu własnego domu możesz bez problemu zadbać o ten aspekt. Przykładem jest polewanie ciała pod prysznicem raz ciepłą, raz zimną wodą. Warto pamiętać, aby naprzemienne polewanie zacząć od stóp w górę ciała. Ponadto możesz brodzić w wannie w chłodnej wodzie lub włożyć dłonie do miski z letnią wodą. Po takiej terapii „szokowej” koniecznie ogrzej organizm – zimna kąpiel wymaga wręcz, aby wskoczyć po niej w ciepły szlafrok i pod kołdrę.
5. Po pomoc do apteki
Przyjmowanie witaminy D w postaci suplementów diety jest szczególnie popularne w okresie jesienno-zimowym, kiedy to w naszej szerokości geograficznej mamy ograniczone możliwości korzystania z promieni słonecznych. Wspierające odporność są również takie minerały i składniki jak: tran, kwas omega -3, rutyna i witamina C, których niedobory również można minimalizować dzięki przyjmowanym preparatom z apteki.
6. Dieta sprzyjająca odporności
To, co ląduje na naszych talerzach, ma olbrzymie znaczenia dla różnych funkcji organizmu, w tym dla naszej odporności. W jadłospisie nie może więc zabraknąć produktów spożywczych:
- antyoksydanty – eliminują z organizmu wolne rodniki. Znajdują się m.in. w : marchewce, papryce, szpinaku, cytrusach
- kefirów, maślanek, kiszonek, jogurtów (to naturalne probiotyki),
- zup – gorące zupy z dodatkiem przypraw są nieodzowne w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę,
- witaminę C – owoce cytrusowe, natka pietruszki, żurawina. Rozkoszuj się także herbatą z dzikiej róży, która oprócz witaminy C zawiera beta-karoten, polifenole oraz witaminy B1, B2. Witamina C nie tylko tworzy barierę ochronną przed drobnoustrojami, ale i wspiera proces odbudowy uszkodzonych tkanek i komórek,
- czosnek i cebula – można z nich przyrządzać domowej roboty syropy,
- kubek gorącej herbaty z miodem i cytryną to zestaw idealny w zimne dni, gdy potrzebujemy się rozgrzać po powrocie do domu. Miód wykazuje szereg pożądanych właściwości na nasz organizm, w tym: lecznicze i antybakteryjne.
7. W pogoni za odpornością
Obroną przed różnego rodzaju infekcjami jest zapewnienie organizmowi regularnej dawki ruchu. Forma ćwiczeń jest dowolna – ważne, aby sprawiała ona jak największą przyjemność. Bez względu na to, czy wybierzesz pływanie, bieganie czy trening na siłowni, zrobisz ukłon w stronę układu immunologicznego.